Blogit.fi

maanantai 16. lokakuuta 2017

Vanhat kivet ja ohikulkijoiden mietteet


Näistä kallioista sanotaan, että Akseli Galleen- Kallella 26. huhtikuuta 1865 Pori7. maaliskuuta 1931 Tukholma ja Hugo Simberg(24. kesäkuuta 1873 Hamina12. heinäkuuta 1917 Ähtäri) ovat käyneet piirtämässä niihin kalliopiirustuksia. Ystäväni muistavat jopa nähneensä piirustukset nuorena.  Tiedä häntä. 

Nämä kalliot tavoittaa parhaiten veneellä järveltä käsin mutta kyllä ne mantereeltakin kai tavoittaa, en tiedä. Helpoiten kuitenkin veneellä, soutaen tai vaikka Tarjanteella kesällä. Tarjanne on muuten kulkenut jo miesten elinaikana, ehkä sillä?

 Tämä kapea salmi on kuitenkin aina yhtä sävähdyttävä, kun siitä ajaa venellä. Itse olen nähnyt sen vain vesiltä. Kuvassa ei valitettavasti näy upea väriloisto joka lähipuissa oli nähtävissä. Männyt kun nyt ovat niin jylhiä ilman syksynruskaakin. 

 Kirnusalmen kalliot
Näetkö sinä piirustuksia?
En tiedä onko tuo vanha taru totta vai kaupunkilegendaa, kuitenkin mieltäni hivoo ajatalle että miehet ovat lähteneet Ruovedeltä hiihtäen käymään salmella ja piirtäneet niihin ilokseen ja muiden ihmeeksi. Hiihtäen, vaarallisilla virtaavilla vesillä. Matka on pienellä mootoriveneellä noin 1h. 

Ja sukupolvet sen jälkeen muistelevat, ja melkein näkevät kallioissa edelleen heidän piirroksensa. Ihminen on hieno kun näkee mitä tahtoo nähdä.

Itsekin näin piirrokset sieluninisilmillä kun katsoin kallioita viime kesänä. Ihan varmasti näin. 

Teknisesti ottaen ei siinä kyllä mitään nää mutta se ei ole se juttu vaan se juttu on tuo tarina. 
 Mielikuva hiihtävistä miehistä, jotka kujeilevat meille vielä satavuotta kuolemastaan. 
Miehistä, jotka ovat aikansa ikoneja. 
Lautasukset jalassa.
 Turkit niskassa, tuottamassa taidetta korpein iloksi.
Heidän kätensä jälki elää taruissakin ei vain maalauksissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti